Sindre W. Aarsbog

Kult eller Kultur?

En gang i tiden for lenge lenge siden var jeg musiker. Det resulterte i et par ukjente utgivelser—men selv om de er ukjente betyr de selvsagt litt for meg. Det er vel det som driver mange musikere, å få gitt ut  låtene sine på plate. I så måte har jeg lyktes flere ganger.  Jeg spilte i flere band opp gjennom årene, hovedsakelig med de samme menneskene men også mange som ikke vises her.  Noen har gjort det meget bra på sine felt. Selv om jeg likte å lage musikk har jeg  aldri likt å stå på scenen. Dessuten var jeg lei av maset og styret og sluttet rett og slett fordi å jeg ønsket å vie tiden til fag og studier jeg interesserte meg mer for. Det har jeg ikke angret på!

Lee’s Parole: Waging War

LProd—Trondheim 1993

 

LåterTwo-headed Child, Golem High, Downfall, Emanon

Medvirkende: Aarsbog, Kristiansen, Landro, Waagen

Kommentar: En begredelig plate av uerfarne musikere.  Like pinlig som dette.  R.I.P.!!

Obskur trivia: Kari Rueslåtten spilte med oss rett før hun sluttet og begynte i 3rd and the Mortal. Det gjorde hun rett i!

Diverse Artister: 7000 Trondheim

Studio F-24—Trondheim 1994

Låt: Phantom

Medvirkende: Aarsbog, Kristiansen, Landro, Lysø, Waagen

Kommentar: Låta har sitt utspring i Waagens interesse for tegneseriehelten Fantomet og illustrerer ‘de dype skogene i Bengals jungel’.  Både låta og bandet ble faktisk omtalt i tegneseriebladet!

Lee’s Parole: Howl

LProd—Trondheim 1994

Låter: The Burden, OO, Phantom, Soulstice

Medvirkende: Aarsbog, Kristiansen, Landro, Lysø, Waagen

Kommentar: Her begynte vi å bli ‘voksne’ og ‘fant oss sjæl’ både musikalsk og tekstmessig. På tekstsiden var William Blake og minimalisme en stor inspirasjon, musikalsk distanserte vi oss fra thrash og tilnærmet oss death/doom. Jeg tør pasta vi fikk vår egenart her, og herfra fortsatte det i noenlunde samme retning.

Diverse Artister: Sometimes… Death is Better, pt. II Shiver Records—Belgia 1995

Låt: OO

Medvirkende: Aarsbog, Kristiansen, Landro, Lysø, Waagen.

Kommentar: Navnet på låta OO er egentlig tegnet ∞ for evigheten. Dette er en svær kompilasjon med hovedakelig ukjente metal-artister i Europa, bl.a. våre bysbrødre Bethzaida og Beseech.

Obskur trivia: Den nå svært kjente tegneseriekunstneren Mads Eriksen tegnet logoen vår i coveret. Hans første oppdrag?

Sólstafir: Til Valhallar

View Beyond Records—Tsjekkia 1996

Låter: Ásareiðin, Til Valhallar, Dauðraríkið, Hovudlausn

Medvirkende: Aarsbog, Einarsson, Pálmason, Tryggvasson

Kommentar: I 1995 flyttet jeg til Island. Der traff jeg andre musikere som inviterte meg på en plateinnspilling. Jeg arrangerte en tekst på nynorsk for dem og gjorde to take i et studio et par timer før jeg reiste hjem til Norge. Jeg spilte altså bare inn vokalen på Hovudlausn sammen med Sólstafir, men dette er faktisk den største “suksessen” jeg har vært med på. Denne plata ble først trykket i 1000 eksemplar i Tsjekkia og ble utsolgt. Gjenopptrykket i 500 eksemplar i Belgia 1999 og utsolgt. Så gikk plateselskapet konkurs. Plata har en viss kultstatus og ble derfor ny-utgitt i 2003 (se nedenfor).

Ancient of Days: Live (ikke utgitt) (1996)

Låter: Ancient of Days, Nostromo, Polaris, My Left Side, H. M. S. Life, Bruise Violet, Ancient of Days (Demo), H. M. S. Life (Demo), Nostromo (Demo), Bruise Violet (Demo)

Medvirkende: Aarsbog, Hemsing, Landro, Lysø, Waagen.

Kommentar: Kanskje det tristeste av alt er at det absolutt beste jeg var med på var dette bandet. Men det var en turbulent tid, og jeg fant til slutt ut at jeg heller ville sate på studier fulltid. Ancient of Days var imidlertid svært kreativ og produserte mye mer enn dette. Lysø sluttet etter hvert og erstatteren ble Christian Laukholm. Vi spilte inn mange låter med både Laukholm og Lysø, men lufta var blåst ut av ballongen for min egen del. Etter at jeg sluttet ble hele bandet sakte men sikkert oppløst.

Låtene herfra ble tatt opp på Veita scene i Trondheim i forbindelse med en konsert med Godsend.  Meningen var egentlig å bruke et konsertopptak fra Bolgstockfestivalen utenfor Kristiansund, men dette opptaket ble ødelagt av konsertarrangørene..!

Nostromo er for øvrig den eneste låta jeg har komponert og arrangert alt på selv, og Bruise Violet er en tøff maskulin Babes in Toyland-cover.  H. M. S. Life var imidlertid “slageren som slo”.

Diverse Artister: Dausprængt Kaillkauk

Klamme Bever Records—Trondheim 1998

Låt: Polaris

Medvirkende: Aarsbog, Hemsing, Landro, Lysø, Waagen.

Kommentar: Platas undertittel er 1000 år i Trønderrocken og skulle egentlig bli gitt ut i forbindelse med Trondheims 1000-årsjubileum. Polaris, som var inspirert av H. P. Lovecraft, ble pusset opp i studio i løpet av ventetida. I mellomtiden smuldret bandet opp. Atrox hadde for øvrig en cover av Hawkwind med på denne plata.

Sólstafir: Til Valhallar

Oskorei Productions—Russland 2003

Låter: Ásareiðin, Til Valhallar, Dauðraríkið, Huldulandið *, Í Helli Polýfemosar *, Hovudlausn

Medvirkende: Aarsbog, Einarsson, Pálmason, Tryggvasson.

Kommentar: Dette er et opptrykk av plata fra 1996 og inkluderer et par bonusspor. Forskjellen er omslaget i farger og bonussporene Huldulandið og Í Helli Polýfemosar er inkludert.  Opplag 1000; utsolgt.

Hersir synger julen inn